Friday, March 20, 2009

Çikolatalı Brownie

Malzemeler:
1 su bardağı ceviz içi
200 gr. bitter çikolata
8 çorba kaşığı (200 gr.) tereyağı, (Küçük parçalar halinde kesilmiş)
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta
7 çorba kaşığı beyaz un.

Hazırlanışı:
Fırınınızı 170 dereceye ısıtın ve fırın rafını ortanın bir alt kademesine yerleştirin.
Fırına dayanıklı bir kabın içine cevizleri koyup fırında 8-10 dakika kadar rosto edip çıkarın ve soğumaya bırakın.
Kenarları yaklaşık 23 cm. olan kare bir fırın kabına alüminyum folyo serin ve folyonun kenarlardan yukarı doğru taşmasını sağlayın. Kabı yağlamayın ve unlamayın.
Parçaladığınız çikolataları ve tereyağını büyükçe bir çelik ya da Pyrex káseye koyun ve bu káseyi, içinde ağır ateşte tıngırdayan su bulunan bir tencereye oturtarak çikolataları eritin.
Eriyen çikolata ve tereyağını tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir sos elde edin ve káseyi ocaktan alın.
İçine vanilya, tuz ve şeker ekleyip karıştırın.
Yumurtaları da birer birer kırıp karışıma iyice yedirin.
Unu da ekleyip bir dakika kadar karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin.
Son olarak ceviz içlerini parçalamadan ilave edin ve karışımı fırın kabına düzgün bir şekilde dökün.
Fırına yerleştirin ve üstü hafifçe kabarmış, parla ve çatlak olana dek 45 dakika kadar pişirin. (Bir kürdan batırdığınızda azıcık nemli kırıntıyla geliyorsa pişmiş demektir.)
Bir saat kadar soğutun ve ardından ters çevirip folyoyu söktükten sonra bıçakla 16 kare kesin.
Üzerlerine ılık karamel sos dökün ve yanlarında bir top kaymaklı veya vanilyalı dondurmayla servis edin.

Karamel Sos:
Yarım bardak soğuk suyla bir bardak toz şeker ve bir tatlı kaşığı limon suyunu bir tencerede birlikte eritin.
Orta ateşte kaynatarak şekerin açık kahverengi halini almasını sağlayın.
Kenara alıp 1/4 bardak kaynar suyu dikkatle ilave edin.
Ocağa alıp karıştırın.
Sonra kenara alıp içine dikkatle 1/2 bardak taze krema ilave edip karıştırın.
Kısık ateşli ocağa geri koyun. 4 çorba kaşığı tereyağı ilave edin ve kaynayana dek karıştırın.
Oda sıcaklığında veya ısıtarak servis edin.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home